WordPress internet üzerinde en popüler içerik yönetim sistemidir (CMS) bunun birçok nedeni bulunur. Web sitelerinin %38’dan fazlasını WordPress kullanır [ Her gün 500+ yeni site oluşturuluyor] ve önemli ölçüde % 63.5 pazar payına da sahiptir [ WordPrss üst üste 7 yıl en iyi yönetim sistemi seçildi].
Ancak, bazı konularda WordPress size istediğiniz başarıyı sağlayamaz. Örneğin E-ticaret sitesi açmak istediğinizde WordPress zaman içerisinde sizi üzecektir. Bu yüzden bu yazımda WordPress’e alternatif 10 içerik yönetim sistemini sizin ile paylaşmak istiyorum.
Ben bu yazımda size hangi sistemi, hangi konularda kullanmanız gerektiğini artılarını ve eksilerini detaylı şekilde yazmayı planlıyorum. Çünkü ileride pişman olmamanız için, daha sonra sistemi değiştirmeye kalktığınızda büyük problemler ile karşılaşmanızı istemiyorum. Örnek mi 🙂 mesela ben.
Bu makalede, size 10 popüler WordPress alternatifine genel bir bakış sağlayacağız. Hazırsanız başlıyorum.
Neden WordPress alternatifi arıyorsunuz?
WordPress web sitenizin işlevselliğini artırmak ve size mükemmel deneyimler kazandırmak için geliştirilen güzel bir yönetim aracıdır. Zamanla, basit bir bloglama platformundan güçlü bir CMS sistemine dönüştü gerçekten bu büyük bir başarı eyvallah. Ama herkes için uygun olmayabilir!
Web sitenizin oluşturmak özellikle ücretsiz web sitesi açmak istediğinizde aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmanız çok önemlidir:
- Yazacağınız yazı, açacağınız sayfaların çokluğu, güncelleme sıklığı.
- Kullanım kolaylığı.
- Tasarım kalitesi ve site özelleştirme seçenekleri.
- Web sitenizin amacı (blog, e-ticaret, şirket web sitesi, portföy veya diğer).
- Barındırma tercihleri (hosting hesabınızda mı? yoksa kendi sunucunuz da mı?).
- Bütçe.
WordPress kullanımı kolay olsa da, çok naziktir ve bazı durumlarda siteniz çok hata verebilir. Ayrıca yapmak istedikleriniz için uygun olmayabilir. Mesela hızlı bir şekilde site açmak isteyebilirsiniz tek bir sayfalı. Yani sadece ana sayfa da hizmetlerinizi, kendinizi tanıtmak isteyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda WordPress değil şu yazımızı okumanızı öneririm.
Öte yandan, daha profesyonel web siteleri açmak isteyenler, kod bilgisi olan insanlar WordPress veya aşağıdaki site yönetim sistemlerinden birini seçebilirler.
10 Popüler WordPress Alternatifi
Yukarıdaki yazımızda neden alternatiflere göz atmanız gerektiğini konuştuk şimdi o alternatiflere bakalım. Bildi düzeyinizi acemiden > profesyonele göre düşünüp bu yazımızdaki alternatifleri yıldızladım buna göre deneyimleyebilirsiniz.
Wix – www.wix.com
★★★★
- Fiyatı: Aylık 17 TL’den web sitenizi kurabilirsiniz.
- Türü: Kendi sunucularında web sitenizi barındırabilirsiniz.
- Kullanım kolaylığı: ⭐⭐⭐
- Özelleştirme: ⭐⭐⭐
- Tasarım: ⭐⭐⭐
- Sürükle ve bırak sayfa oluşturma: Evet
Wix ile kolayca web sitenizi oluşturabilirsiniz. Sürükle ve bırak ile sayfalarını oluşturabilirsiniz. Herhangi bir kod bilgisine gerek duymadan kolayca güzel temaların arasında seçim yapabilirsiniz.
Ancak, WordPress ile karşılaştırıldığında tabii ki yetersiz kalır. Yani büyük ve geniş bir site oluşturacaksanız isteklerinizi karşılamayabilir. Wix ile en fazla 5-10 sayfaları siteler oluşturmanızı tavsiye ederim. Yine de, kullanımı basit ve ücretsiz olarak web sitesi de oluşturmanıza olanak tanıyor.
Ücretsiz bir domain eklemek ve sitenizden Wix reklamları kaldırmak istiyorsanız, fiyatı ayda 17 ₺ ödemeniz gerekli.
Baytronik – www.baytronik.com
★★★★★
- Fiyatı: Aylık 130 TL’den web sitenizi kurabilirsiniz.
- Türü: Kendi sunucularında veya sizin tanımladığınız bir sunucuda barındırır.
- Kullanım kolaylığı: ⭐⭐⭐
- Özelleştirme: ⭐⭐⭐⭐
- Tasarım: ⭐⭐⭐⭐
- Sürükle ve bırak sayfa oluşturma: Evet
- Limit: Her hangi bir limiti bulunmaz
- Teknik Destek: 7 gün 24 saat
Baytronik, Türkiye’de web tasarım ve dijital pazarlama hizmeti sağlayan web tasarım ajansıdır. Kişiye ve şirkete özel tasarım çözümleri sağlayan Baytronik, aynı zamanda bunlara SEO (arama motoru optimizasyon) hizmeti sağlamaktadır.
Tamamen size özel tasarımlar ve çözümler üretiyor. Aylık ödemeli planları ile sizde bir web sitesi sahibi olabilirsiniz. Tabi bu bir alternatiftir hızlı web siteler, kolay yönetim paneli, aramalarda üst sıralarda olmak. Detaylı bilgi almak isterseniz benimle iletişime geçebilirsiniz.
Jekyll www.jekyllrb.com
★★
- Fiyatı: Ücretsiz
- Türü: WordPress gibi açık kaynak kodlu – Geliştirilebilir
- Kullanım kolaylığı: ⭐
- Özelleştirme: ⭐
- Tasarım: ⭐
- Sürükle ve bırak sayfa oluşturma: Bulunmuyor
Jekyll, Statik bir site oluşturucudur, HTML formatında site oluşturmanıza olanak tanıyan bu CMS sistemini genelde geliştiriciler ve kod yazanlar kullanır. Ayrıca kullanmak için bir Ruby geliştirme ortamı yüklemeniz gerekir.
Karmaşık bir yapıya sahip olduğu için pek tercih edilmez. WordPress’e göre daha çok kodlara hakim olmanıza, geliştirebilmenize olanak tanır. İlk başlayanlar için daha profesyonel olabilir. Bunu buraya eklememin nedeni hafif olması ve profesyonellere hitap etmesi.
Jimdo – www.jimdo.com
★★★
- Fiyatı: Ücretsiz veya Aylık 25 TL’den web sitenizi kurabilirsiniz.
- Türü: Kendi sunucularında web sitenizi barındırabilirsiniz.
- Kullanım kolaylığı: ⭐⭐⭐
- Özelleştirme: ⭐⭐
- Tasarım: ⭐⭐
- Sürükle ve bırak sayfa oluşturma: Evet
Jimdo tüm hizmeti kendi sunucusunda barındıran WordPress alternatifi. Sıfırdan bir web sitesi kurabileceğiniz yada önceden tasarlanmış şablonlarından birine seçerek, sürükle bırak tarzında sitelerde oluşturabilirsiniz.
Jimdo uygun fiyatlı ve kullanımı kolay, bu yüzden küçük işletmeler veya kişisel tanıtım siteleri kurabilirsiniz. Eğer arama motorlarında gözükmek istiyorsanız ücretsiz oluşturduğunuz web sitesi Google arama motorlarında gözükmez!. Bu yüzden ücretli bir sürüme / plana geçiş yapmanız gereklidir.
Fiyatlandırma reklamsız bir web sitesi ve ücretsiz bir alan adı için için ayda 25₺’den başlar.
SiteBuilder – www.sitebuilder.com
★★
- Fiyatı: Aylık 4$’dan web sitenizi kurabilirsiniz.
- Türü: Kendi sunucularında web sitenizi barındırabilirsiniz.
- Kullanım kolaylığı: ⭐⭐⭐
- Özelleştirme: ⭐
- Tasarım: ⭐
- Sürükle ve bırak sayfa oluşturma: Evet
SiteBuilder, kullanımı çok kolaydır eğer ürünlerinizi sergileyeceğiniz (satış yok), Showroom tarzı yada basit bloglama yapacaksanız seçebilirsiniz. Ancak istediğiniz tasarımları ve özelleştirmeleri yapamayabilirsiniz. Sınırlı bir tasarım yelpazesi bulunur.
SiteBuilder da WordPress gibi özelleştirilebilir veya esnek değildir, bu yüzden web sitenizin ile önemli ölçüde büyümeye bekliyorsanız doğru seçim olmayabilir. Ancak, sadece küçük işletme iseniz bu platform size yardımcı olabilir.
Fiyatlandırma ayda 4 $ başlıyor ve buradan ücretsiz bir domain alabilirsiniz. Aldığınız paket ile birlikte.
Blogger www.blogger.com
★★★
- Fiyatı: Ücretsiz
- Türü: Kendi sunucularında web sitenizi barındırabilirsiniz.
- Kullanım kolaylığı: ⭐⭐⭐
- Özelleştirme: ⭐⭐
- Tasarım: ⭐
- Sürükle ve bırak sayfa oluşturma: Hayır
Adından da anlaşılacağı gibi, Blogger çevrimiçi içerik yayıncıları yada blog yazarları için bir idealdir. Blogger Google’a ait olduğundan, Google AdSense ile sitenizden kolayca para kazanabilirsiniz. Ayrıca Blogger’i kullanmak %100 ücretsizdir.
Çoğu web sitesi için uygun bir çözüm olmasa da, Blogger başarılı bir blog sitesi kurmak için idealdir. Ayrıca .com vb. domainleriniz varsa kolayca buna bağlayarak kullanabilirsiniz.
Weebly – www.weebly.com
★★★
- Fiyatı: Ücretsiz
- Türü: Kendi sunucularında web sitenizi barındırabilirsiniz.
- Kullanım kolaylığı: ⭐⭐⭐
- Özelleştirme: ⭐⭐
- Tasarım: ⭐⭐
- Sürükle ve bırak sayfa oluşturma: Var
Weebly ile bir çok konuda siteler oluşturabilirsiniz ve kendi sunucularında barındırmanıza olanak da tanır. İster sürükle ve bırak mantığı ile sıfırdan tasarımlar oluşturabilir yada kendi veri tabanında bulunan temalar arasında bir seçim yapabilirsiniz. Her hangi bir domain adresine sahip olmanıza gerek kalmadan kendi alan adında bir isimle de başlayabilirsiniz.
Weebly tasarım alanında diğer CMS sistemleri gibi cömert değildir ama eklenti ve 3.parti ek uygulamaları bulunur. Buda bu olumsuz durum olsa da bir çok özellikle bunu unutturuyor. Basit kurumsal siteleri kurabilirsiniz problem oluşturmaz. Ayrıca diğer E-ticaret paketleri de bulunuyor ama ne kadar sağlıklı olur tartışılır.
Eğer .com veya .net uzantılı bir alan adı ile başlamak isterseniz aylık 5 $ bir ücret ödemeniz gereklidir.
Joomla www.joomla.org
★★★★
- Fiyatı: Ücretsiz
- Türü: Açık kaynak (Kendi sunucunuza kurabilirsiniz)
- Kullanım kolaylığı: ⭐⭐
- Özelleştirme: ⭐⭐
- Tasarım: ⭐⭐
- Sürükle ve bırak sayfa oluşturma: Bulunmuyor
Joomla WordPress’ten sonra ikinci en popüler açık kaynak içerik yönetim aracıdır. Daha önce bende bir çok kez kullandım ve beğendim. Çeşitli eklentiler ile sitenize daha fazla özellikler kazandırabilirsiniz. Hatta dürüst konuşmak gerekirse WordPress’e göre daha istikrarlı çalışır.
WordPress kadar çok eklentisi olmasa da, yine de hatırı sayılı geliştirici bu CMS sistemi için eklenti yazmaya devam ediyor.
Joomla kurumsal site açmayı düşünenler için en iyi CMS sistemi adayıdır. Şahsen benim düşüncem eğer büyük şirket veya orta düzeyli bir şirketiniz varsa kesinlikle Joomla’yı denemelisiniz.
Drupal www.drupal.org
★★★★
- Fiyatı: Ücretsiz
- Türü: Açık kaynak (Kendi sunucunuza kurabilirsiniz)
- Kullanım kolaylığı: ⭐
- Özelleştirme: ⭐⭐
- Tasarım: ⭐
- Sürükle ve bırak sayfa oluşturma: Bulunmuyor
Drupal, WordPress ve Joomla gibi popüler bir CMS yönetim sistemidir. WordPress alternatif arayanlara güzel bir paylaşım olduğunu düşünüyorum.
Drupal büyük miktarda veri işleyebilir bu yüzden WordPress’ten daha güçlü bir yapıya sahip ama yeni başlayanlar için Drupal daha profesyonel gelebilir. Bu yüzden eğer yeni değilseniz bu işlere Drupal’u tercih edebilirsiniz.
Drupal deneyimli ve büyük işletme sahipleri için büyük bir fırsattır. Çünkü böyle güzel bir CMS’yi ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Eğer bana soracak olursanız CMS konusunda sıralama kullanım amacına göre Drupal > WordPress > Joomla olarak gider. Bunun nedenini size başka bir yazıda açıklamak istiyorum.
Ghost – ghost.org
★★★
- Fiyatı: 29$ ile başlangıç yapabilirsiniz
- Türü: Açık kaynak yada onların sunucusunda barındırabilirsiniz
- Kullanım kolaylığı: ⭐⭐⭐
- Özelleştirme: ⭐⭐
- Tasarım: ⭐⭐
- Sürükle ve bırak sayfa oluşturma: Bulunmuyor
Ghost sadece blog yazanlar için özel olarak tasarlanan bir CMS sistemidir. Açık kaynak olarak yayınlanan Ghost hatta WordPress için en iyi alternatif olabilir. Sadece blog yazanlar için mükemmel bir sistem. Hafif kod yapısı ile son derece hızlıdır. Zengin yayınlama araçları ile kolayca bloglarınızı oluşturabilirsiniz. Ayrıca çeşitli temalar arasından seçim yapabilirsiniz. Bu özelleştirme WordPress gibi olmasa da profesyoneller için mükemmel bir alternatiftir. Ücretsiz olarak 14 gün kullanabileceğiniz bu CMS sistemini aylık 29$ ile başlıyor. Biraz pahalı gelebilir ama ücretini hak ediyor diye düşünüyorum.
SONUÇ
WordPress bir çok insana hitap eden güzel bir sistemdir ama herkes için her isteği karşılamayabilir. Deneyimli web geliştiricileri yada web tasarım işi ile uğraşan insanlara farklı ihtiyaçları doğar ve bu ihtiyaçlar için ideal CMS sistemleri arayışlarına girebilirler. İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, bazı WordPress alternatifleri arayabilirsiniz. İşte ben bu yazımda WordPress’e alternatif olan sistemleri paylaştım.
10 popüler WordPress alternatifi olan içerik yönetim CMS sistemlerini üst bölümde detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.
Eğer bedava web sitesi açmak istiyorsanız size en iyi bedava siteyi nasıl açacağınızı ve hangi siteleri kullanmanız gerektiğini şuradaki yazıya (buradan gidebilirsiniz) anlattım. Keyifli okumalar!
Eğer daha mükemmel bir web sitesi deneyimi arıyorsanız size hizmet vermekten onur duyarım.